Autorem artykułu jest rmpl wk
W Krakowie pieczołowicie chroniona jest tradycja. Eksponowane są zabytki kultury i sztuki, pielęgnowana jest tradycja zachowań i obyczajów. Szczególnie szanowana jest też tradycja kulinarna. Doskonała polska kuchnia, wzbogacana smakami z różnych krajów, stanowi ciekawą ofertę krakowskich restauracjji
Kraków słynie nie tylko z pięknych zabytków, ale także z doskonałej kuchni, zarówno tej domowej jak i tej, którą serwują krakowskie restauracje. W wielu uznanych, międzynarodowych przewodnikach turystycznych sekcja Restauracje Kraków zawiera obszerną listę rekomendowanych lokali i zachwala serwowaną w nich tradycyjną kuchnię krakowską. To w Krakowie przecież, z wielką troskliwością kultywowana jest tradycja w sferze kultury i obyczaju, a zatem i w sferze kulinarnej. Pieczołowicie przechowywane są w krakowskich domach stare przepisy prababci na tradycyjne polskie potrawy, takie jak choćby maczanka po krakowsku, czy słynna kaczka z kaszą i grzybami. Potrawy kuchni krakowskiej wzbogacane są często smakami kuchni z czasów austriackiego imperium, obdarzanego w Krakowie ogromnym sentymentem. W dzisiejszej kuchni krakowskiej obecne są wpływy kuchni galicyjskiej, kształtującej się na przełomie XVIII i XIX wieku w regionach zaboru austriackiego, tworzących niegdyś prowincję zwaną potocznie Galicją, na którą składały się południowa Małopolska, Ruś Czerwona i zachodnia część Podola. Do kuchni polskiej przedostały się zwyczaje kulinarne narodów zamieszkujących te regiony. Są więc w kuchni krakowskiej zauważalne wpływy nie tylko kuchni austriackiej, ale też węgierskiej, czeskiej, słowackiej, wołoskiej (bundz, oscypek, bryndza), żydowskiej i niemieckiej.
Oczywiście, najbardziej wyraźne są wpływy kuchni austriackiej, głównie wiedeńskiej. Powszechna jest zatem obecność kminku w wielu różnych potrawach, w zupach (słynna kiedyś, a dziś już rzadko spotykana zupa kminkowa), sosach, potrawach mięsnych, no i oczywiście we wspaniałym krakowskim pieczywie. Kuchni austriackiej zawdzięczamy jajka po wiedeńsku podawane na krakowskie śniadanie, oraz takie wspaniałości jak salceson wieprzowy na zimno z sosem musztardowo - kminkowym, sznycel wiedeński no i przede wszystkim słodkości rodem z Wiednia - słynny tort Sachera (tort czekoladowy przekładany marmoladą morelową), sernik wiedeński, pischinger (wafle przekładane masą kakaową), czy strudel jabłkowy.
Siłą rzeczy ta wspaniała tradycja kulinarna przenosi się z kuchni domowej do kuchni krakowskich restauracji. Nic więc dziwnego, że słowa restauracje Kraków wywołują przyjemne emocje. Kojarzą się z doskonałą jakością potraw, miłą, kameralną atmosferą i elegancką obsługą.
Tradycyjna kuchnia polska wzbogacana elementami kuchni innych narodów świata stanowi ciekawą ofertę krakowskiej gastronomii. Mocno zaznaczają swoją obecność w Krakowie restauracje włoskie, francuskie, żydowskie, greckie, węgierskie, azjatyckie i mnóstwo innych. Są też obecne tak egzotyczne dla Polaków kuchnie jak gruzińska, indyjska, kurdyjska, czy brazylijska. Ciekawą ofertą, cieszącą się coraz większą popularnością jest kuchnia fusion, stanowiąca połączenie smaków oraz technik przyrządzania pochodzących z różnych kuchni świata.
Ale co najciekawsze, odwiedzający Kraków zagraniczni turyści najczęściej pytają, gdzie można zjeść barszczyk czerwony z uszkami, zupę grzybową, kaczkę po krakowsku lub słynną gęś po polsku. To dowód na to, że tradycyjna polska kuchnia zdobyła uznanie w świecie, a krakowskie restauracje prezentują wysoki kunszt, przyciągając gości z całego świata.
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz